Selecteer een pagina

Crisis op komst! Maar waar is Rutte?

door | 15 aug 2022 | 3 reacties

‘’Als we daartoe bereid zijn dan wordt het geen koude winter, al vriest het nog zo hard.’’ Het zijn de woorden van toenmalig premier Joop den Uyl, toen hij in 1973 de natie toesprak tijdens de oliecrisis. Nu een recessie dreigt heeft Nederland opnieuw leiderschap nodig, een premier die het volk door de winter kan loodsen. Terwijl andere landen hard ingrijpen en de bevolking informeren, blijft het in Den Haag akelig stil.

Volgens energie-experts zijn Nederlanders zich onvoldoende bewust van de aankomende energiecrisis. Dat is verbazingwekkend gezien het feit dat de gasprijs in ons land bijna twee keer zo hoog ligt als het Europese gemiddelde. Een gemiddeld gezin dreigt op basis van de huidige prijzen zo’n €4000 meer te gaan betalen per jaar. Richting Prinsjesdag moet het kabinet in actie komen, dit om de pijn van lage- en middeninkomens te verzachten. Toch blijft het kabinet akelig stil over mogelijke koopkrachtingrepen. Buiten een pijnlijke ommezwaai van klimaatminister Rob Jetten (D66), die besloot om de kolencentrales tóch op volle kracht te laten draaien, is het kabinet nauwelijks in beeld geweest. Nu de koopkrachtingreep van het kabinet niet voldoende blijkt, pleiten experts voor een maatregel gericht op de lage- en middeninkomens. Bijvoorbeeld de arbeidskorting, een belastingkorting voor werkenden, kan precies worden afgestemd op bepaalde inkomensniveaus. Een andere maatregel is het verhogen van de zorgtoeslag, ook deze maatregel kan de pijn van lage- en middeninkomens verzachten.

Vorige week bleek opnieuw dat het kabinet met de rug naar de samenleving staat. Toen de oppositiepartijen een koopkrachtdebat wilden blokkeerde de coalitie dat verzoek. Later bleek dat de fractievoorzitters van de coalitiepartijen een koopkrachtoverleg hebben gehad, helaas vond dit overleg achter gesloten deuren plaats.

Bij onze oosterburen gaat het er heel anders aan toe. De Duitse minister van Economie Robert Habeck profileert zich als een staatsman, die de Nederlandse regering zo mist. Habeck roept de industrie op om samen met de regering een koers te volgen die onze vrijheid verdedigt tegen Poetin: “Daarom is hij deze oorlog begonnen, omdat dictators bang zijn voor vrijheid. En daarom mag hij niet slagen in deze oorlog, want dat zou betekenen dat dictators de vrijheid keer op keer met succes kunnen aanvallen.” Habeck probeert één front te maken van de Duitse bevolking, zo zegt hij: ‘’Wij die staan voor vrijheid en solidariteit met Oekraïne.’’ Zo creëert hij voor iedereen een basis waar niemand aan kan ontsnappen. Habeck is snel van begrip en eerlijk, precies wat de bevolking nodig heeft.

Het feit dat Rutte op dit dossier onzichtbaar is, past bij zijn manier van besturen, maar is een gemiste kans. Aan het begin van de coronacrisis profileerde Rutte zich als een staatsman, uit onderzoek destijds bleek dat hij populairder werd door zijn rol in de strijd tegen het coronavirus. Kernwoorden uit dat onderzoek zijn stabiliteit, rust en standvastigheid. In de huidige vertrouwenscrisis zou Rutte weer een crisismanager moeten zijn, met dezelfde kernpunten als uit het eerdere onderzoek. Stabiliteit en rust, alleen dan komt Nederland de winter door.

Beeld: Rutte spreekt volk toe – de Correspondent

3 Reacties

 1. Elbaben

  Duidelijk en mooi artikel!

  Antwoord
  • Daniella Reeling

   Knap geschreven…….dat beloofd wat in de toekomst! Succes met je studie journalistiek!

   Antwoord
   • Gabriel Hendriks

    Dankjewel!

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.